The Red Garlic of Nubia gets its name from the purple-red colour of the tunics of its cloves. It is grown in the dark, dry clay soils that are surrounded by salt flats within the “Saline di Trapani e Paceco” Nature Reserve (WWF) and also in the municipalities of Buseto Palizzolo, Erice, Marsala, Trapani and Valderice.
Sown in late autumn between December and January, it is harvested between May and June, after removing the inflorescence (the “Spicuna” in local dialect), to facilitate the braiding of the garlic. Harvesting takes place in the coolest hours of the day – either early in the morning or late in the evening – so that the leaves are moist to facilitate the manual work of intertwining the bulbs to form the traditional “Trizza” braid.
Extinction risk of the variety: low.
Harvest period: from May to June
Crop cycle: 6 - 8 months
Weight 40/60 gr
Medium uniformity
L'Aglio Rosso di Nubia, tipico per il colore rosso porpora delle tuniche dei suoi bulbilli, viene coltivato nei terreni asciutti, scuri e argillosi circondati dalle saline, all'interno della Riserva Naturale Orientata Saline di Trapani e Paceco (WWF) e anche nei comuni di Trapani, Erice, Buseto Palizzolo, Valderice e di Marsala. Seminato a fine autunno, da dicembre a gennaio, viene raccolto tra maggio e giugno, previa l'asportazione dell'infiorescenza, in dialetto Spicuna, al fine di agevolare l'operazione di intrecciatura. La raccolta avviene nelle ore più fresche della giornata: al mattino presto o alla sera, in modo tale che le foglie siano umide per facilitare il manuale lavoro dell’intrecciatura dei bulbi per formare la tradizionale "Trizza".
Rischio estinzione della varietà: basso.
Epoca di raccolta: da maggio a giugno
Ciclo colturale: 6 – 8 mesi
Peso 40/60 gr
Uniformità media