Purple cauliflower is defined by its purple inflorescences, also known as broccoli. Its characteristic purple colour comes from high concentrations of carotenoids and anthocyanins – substances with antioxidant power. For cultivation, areas with a cool, humid climate without frost are preferred. The optimal growth temperature is 15-18 °C, and the minimum growth temperature is 9-10 °C (5 °C for broccoli). Late varieties with longer growth cycle need a prolonged cold period (up to 25-50 days) to form the edible part. Sudden weather changes, high temperatures and hot winds lead the plant to pre-flowering.
The local people of Catania call this cauliflower bastaddu, meaning “bastard” in dialect, due to the pungent smell it releases after cooking. The most popular dish its used in is bastaddu affucatu.
Growth: medium to vigorous
Harvest colour: purple
Extinction risk of the variety: low
Harvest period: from October to December
Crop cycle: 3 - 4 months
It forms a globular fruit
Height 40/50 cm
Average weight 1.5 kg
Il cavolfiore violetto, così definito per le sue infiorescenze viola o noto anche come broccolo. Il caratteristico colore viole gli viene dato dall’alta concentrazioni di carotenoidi ed antociani, sostanze dal potere antiossidante. Per la coltivazione si preferiscono zone a clima fresco e umido con assenza di gelate. La temperatura ottimale di crescita è di 15-18°C e quella minima di crescita 9-10° C (5°C per i broccoli). Le varietà tardive (a ciclo più lungo) hanno bisogno di un periodo di freddo prolungato (anche 25-50 giorni) per formare la parte commestibile. Gli sbalzi, le alte temperatura e i venti caldi portano la pianta alla prefioritura.
I catanesi, in dialetto lo chiamiamo “bastaddu” (bastardo, per l’odore pungente che rilascia dopo la cottura) e il piatto maggiormente diffuso è il “bastaddu affucatu”.
Rischio estinzione della varietà: basso
Epoca di raccolta: da ottobre a dicembre
Ciclo colturale: 3 – 4 mesi
Forma frutto globoso
Altezza 40/50 cm
Peso medio 1,5 kg