Torzella kale is one of the oldest types of cabbage that was developed in the Mediterranean basin. It is also called "Greek cabbage" as well as "curly torza". Today this plant is mainly present in the Acerrano Nolano area, in the province of Naples. It has fleshy, curly leaves that are dark green in colour, and it is very resistant to the cold. The sprouts are collected to be eaten both fresh and cooked in traditional Neapolitan dishes.
Curly Torzella Kale is a Slow Food Presidium.
Extinction risk of the variety: low
Harvest period: from November to March
Crop cycle: 3 - 6 months
Height 10/20 cm
Weight 50/100 gr
Average uniformity
La torzella è uno dei più antichi tipi di cavolo che si sono sviluppati nel bacino del mediterraneo, infatti è detta anche "cavolo greco", oltre che "torza riccia". Oggi è una pianta presente soprattutto nella zona dell'Acerrano Nolano, in provincia di Napoli. Presenta foglie carnose ricce, di colore verde scuro, ed è molto e resistente al freddo. I germogli vengono raccolti per essere consumati sia allo stato fresco che cucinati in appetitose ministre della cucina tradizionale napoletana.
Fonte: Regione Campania Assessorato Agricoltura
Rischio estinzione della varietà: basso
Epoca di raccolta: da novembre a marzo
Ciclo colturale: 3 – 6 mesi
Altezza 10/20 cm
Peso 50/100 gr
Uniformità media