The Catalogna chicory of Chioggia is a spontaneous plant that grows in meadows, on the edges of roads, in clay soils; it is found in temperate areas of Europe, Africa and Asia.
During the Middle Ages, the selection of the most appreciated varieties and the differentiation of cultivation in the various areas of the peninsula were carried out. In the area of Chioggia this variety is present in families’ gardens since time immemorial.
The Catalogna chicory of Chioggia production is typical and precious in spring. At this time of year it has very developed tufts, dark green, elongated, narrow and very jagged leaves. The plant sticks are white, very wide and thick. It contains a high amount of phosphorus, calcium and vitamin A. It can be eaten raw, in salad, in “pinzimonio”(with olive oil) , or more commonly boiled. In this case it is advisable to wash it, after cooking, in cold water to dilute a little the markedly bitter taste.
La cicoria è una pianta spontanea che cresce nei prati, ai margini delle strade, nei terreni argillosi; la si trova nelle zone temperate di Europa, Africa ed Asia. Durante il medioevo si è proceduto alla selezione delle varietà maggiormente apprezzate ed alla differenziazione di coltivazione nelle varie aree della penisola.
Nella zona di Chioggia questa orticola è presente negli orti delle famiglie da tempi immemori.
La “cicoria catalogna gigante di Chioggia” è caratteristica e pregiata per la produzione primaverile. Presenta cespi molto sviluppati, foglie di colore verde scuro, allungate, strette e molto frastagliate. Le coste sono bianche, molto larghe e spesse.
Contiene un discreto quantitativo di fosforo, calcio e vitamina A. Si può consumare cruda, in insalata o in pinzimonio, o più comunemente bollita. In questo caso è consigliabile lavarla, dopo la cottura, in acqua fredda per stemperare un po’ il gusto marcatamente amarotico.